A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Malta - Průvodce

Lidé na Maltě se dříve stravovali hodně nezdravě, což je vidět i dnes na postavách obyvatel

Malťané jsou malé postavy a mnoho mladých lidí trpí nadváhou. Na druhou stranu nemálo mladých Malťanek si už v dnešní době dává pozor na to, co jedí, a tak jsem měla pocit, že jim naopak pár těch kilo do krásy spíš chybí, než přebývá. Pro Malťany podobně jako pro Francouze není jídlo jenom prostředkem k přežití, ale také způsobem, jak se sejít se známými a sdělit si s nimi novinky předešlých dní. Malťané se schází často v širokém rodinném kruhu nejen u příležitosti něčích oslav, popíjí, povečeří a hlavně si popovídají. Chodí také poměrně často do restaurací - podobně jako u nás je nejvíc rušno v pátek a v sobotu.

Navzdory poloze Malty ve Středozemním moři nejsou plody moře na jídelníčku velkou specialitou. Malťané sice z velké části konzumují různé druhy ryb, ale krabi, mušle, chobotnice a další potvůrky nejsou moc časté.

Malta má také vzhledem ke své poloze velmi blízko k Itálii, a to platí i o stravování - na denním pořádku tu jsou všemožné druhy pizzy a těstovin.

Pokud chcete ochutnat některé maltské speciality, jako předkrm doporučuji typické maltské slané sušenky (prodávají je všude v obchodech v malých 100g sáčcích), které se namáčejí do několika druhů pomazánek-velmi dobrá je česnekovo-sýrová nebo tradiční Bigilla, která se vyrábí z čočky - pravidelní strávníci českých kantýn, neděste se!!! Tato pomazánka chutná velmi dobře!

Jako hlavní jídlo poslouží chutné Ravioli plněné Ricottou nebo Timpana, což je druh koláče plněného těstovinami - většinou penne nebo makarony, masem, cibulí a rajčatovou omáčkou. Pokud máte chuť na pořádný kus masa, zvolte specialitu Fenech-Maltese rabbit (králík, který je na Maltě připravován na mnoho způsobů a je považován za maltské národní jídlo. Můžeme zvolit například způsob, kdy se králík pomalu peče na česneku).

Pokud by vám nevyhovovalo ani toto jídlo, mohu ještě doporučit hovězí závitky zvané Bragjoli (sekané maso s bylinkami a cibulí, zabalené ve vepřovém plátku).

Příznivci ryb si přijdou na své v restauraci, kde podávají Lampuki, což je koláč připravovaný z těsta dělaného z ryby lampuka (dorado). Tuto rybu můžeme zakoupit všude na trzích, stačí se jen zastavit, zaposlouchat se a pak už jít jenom po zvuku, který vydává prodavač těchto ryb, když vykřikuje: „Lampuki, lampuki,..!“ Po jídle můžeme ještě ochutnat sýr, který se vyrábí na sousedním ostrově Gozo. Tento sýr se jmenuje Gbej-niet [žbejnět] a nakládá se s bylinkami a pepřem - je trochu ostřejší.

Pro dezert pak už můžeme zvolit například tradiční mandlové sušenky.

Související:

- Jídlo na Maltě - Nápoje - Rychlé občersrvení - Restaurace

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA